Leeuw Serengeti National Park

Beleef de reis van uw dromen

Namibië Woestijn Safari
Home » Rots van Sigiriya

Rots van Sigiriya

De Leeuwenrots is vernoemd naar de uitgehouwen leeuwenkop en leeuwenpoten bij de ingang halverwege de rots op het Leeuwenplateau. De leeuwenkop is inmiddels afgebroken maar de poten zijn nog te zien. In de 5e eeuw was de Leeuwenrots een koninklijk complex van de koning Kasyapa, met het paleis bovenop de rots. Restanten van het paleis, de bijgebouwen, de baden en de tuinen zijn hier te zien. Je kunt via trappen helemaal naar boven, vanaf de top heb je een prachtig uitzicht op de tuinen en de omgeving van Sigiriya.

De Spiegelmuur ligt op weg naar het Leeuwenplatform, het is een met kalk, eiwit en honing gepolijste gips muur. Op slechts enkele plekken is de muur niet beschadigd door tekst en kun je de spiegeling zien. De Muurschilderingen zijn, opmerkelijk genoeg, sensuele beeltenissen van vrouwelijk schoon. Dit was een gewaagde keuze van de toenmalige koning Kasyapa, aangezien het Boeddhisme het stoppen van lust verkondigd. Van de 500 originele schilderingen zijn er nog 21 overgebleven. De rest is vernietigd door Boeddhistische monniken die naderhand op de Leeuwenrots verbleven.

Het Leeuwenplateau bevindt zich op ongeveer de helft van de klim. Een grote rots voor de trap naar de laatste klim was uitgehouwen tot een grote leeuwenkop. Je liep tussen de poten door, de bek van de leeuw in. Helaas zijn alleen de poten overgebleven, desondanks is het nog steeds een indrukwekkend aanzicht. Het koninklijk paleis ligt de top van de Leeuwenrots met een oppervlakte van 1,5 hectare, op ruim 180 meter boven de omgeving. De ruïnes van het koninklijk paleis liggen centraal op de top, het paleis was het centrum van de koninklijke stad. Vanaf de top heb je een 360° uitzicht op de gehele omgeving.